Ga naar hoofdinhoud

Een tijdje geleden schreef ik een blog met een pleidooi om over te stappen van belangen behartigen naar belangen delen. Ik kreeg veel reacties; mensen vonden het een semantische discussie.
Dat is het voor mij niet. Sterker nog: ik denk dat belangen delen echt een ander perspectief is dan belangen behartigen en dat het een andere houding vraagt.

Nieuw perspectief

Als ik het heel scherp neerzet – en dat helpt bij de discussie – laat je bij belangen behartigen de verantwoordelijkheid voor de oplossing van het probleem bij de ander. Bij belangen delen ontstaat een samenwerking waarbij je werkt aan het vinden van een nieuw perspectief of oplossing.

Dat vraagt om het nemen van verantwoordelijkheid. Dat vraagt ook om de bereidheid om elkaar en elkaars perspectief te begrijpen. Als patiëntenorganisatie word je mede-eigenaar van de oplossing. En ben je dus ook aanspreekbaar op het resultaat.

Winst

Wat mij betreft is dat alleen maar winst. Het feit dat je aan te spreken bent op de gekozen oplossing zet aan om na te denken over vragen als: Vanuit welk perspectief denk ik mee? Wat is de beste rol of positie die ik in kan nemen? Gaat het hier om mijn eigen ervaringen of om de ervaringen die ik heb opgehaald bij mijn doelgroep? Wat is mijn legitimiteit, hoe representatief ben ik in de rol van belangendeler? Kan ik straks ook voor de oplossing staan, heb ik een verhaal?

Nieuwe rol

We begeleiden nu een aantal organisaties in zo’n belangendelentraject en zien de worsteling van belangendelers met hun nieuwe rol.
Heel begrijpelijk! Het is ook lastig. Oplossingen zijn nooit helemaal perfect. De wereld is vaak complex. Begrip voor wat je hebt kunnen bereiken kan lastig te organiseren zijn omdat de beste stuurlui aan wal stonden.

Verantwoordelijkheid nemen

Mocht je denken: die nieuwe rol is wel wat voor mij, maar hoe pak ik dat aan? Laat het ons weten. We helpen je graag met advies of workshops over hoe je die verantwoordelijkheid kunt nemen.

Back To Top